Wat kan een aannemer voor jou betekenen?

Wanneer je een huis wilt verbouwen, renoveren of een kleiner project wilt uitvoeren zoals een dakkapel, dan denk je er misschien aan om een aannemer in te huren. Vooral wanneer je nog niet eerder een verbouwing hebt gedaan, kan het verstandig zijn om een specialist in te schakelen. In dit artikel kijken we naar wat een aannemer voor jou kan betekenen en hoe ze je heel wat stress en werk kunnen besparen.

De werkzaamheden van een aannemer

Aannemers zijn ondernemers die in de bouw bouwprojecten aannemen en vervolgens de juiste vakmensen inhuurt om het bouwproject te kunnen realiseren. Een aannemer zorgt ervoor dat alles soepel verloopt en is ook eindverantwoordelijk voor het resultaat. De werkzaamheden van een aannemer kunnen bestaan uit het volgende:

– Werkplanningen maken

– Vergunningen regelen

– Coördineren en aansturen van het personeel

– Materialen inkopen

– Het inrichten van de werkplaats

– Zorgdragen voor de veiligheid en gezondheid van het personeel

– Anticiperen op gevaren en risico’s tijdens het bouwproces

Het kan ook zijn dat een aannemer sommige van zijn of haar werkzaamheden overdraagt aan onderaannemers. Onderaannemers zijn meestal gespecialiseerd in een bepaald onderdeel van de bouw. Door een onderaannemer in te huren kan een aannemer zelf het overzicht bewaren en zorgen dat alles goed blijft gaan.

De kosten

Een aannemer is ideaal voor als je zelf niet zo goed weet hoe je een verbouwing goed aanpakt en voorkomt veel onnodige kopzorgen, maar het inhuren van een aannemer is wel een aardige investering. Om te zorgen dat je beste prijs/kwaliteitsverhouding krijgt, kun je bij verschillende aannemers een offerte aanvragen en deze met elkaar vergelijken. Zorg er ook voor dat je goed nadenkt over welke aannemer je kiest voor jou project. Je geeft in principe alle verantwoordelijkheid aan de aannemer, het is dus erg belangrijk dat je hem of haar vertrouwd.

Denk je eraan om te gaan verbouwen of te renoveren, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Onze aannemers willen je graag helpen!


Aannemers vermijden steden met lage emissiezones

Uit een enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) bij haar leden blijkt dat aannemers werken in een lage emissiezone (LEZ ) vermijden. Zelfs als zij daardoor omzet mislopen. Zo geeft 23 % van de respondenten aan een LEZ te vermijden. Hoe verder aannemers van de LEZ-steden gevestigd zijn, hoe vaker ze die vermijden. Ongeveer 1/3 van de respondenten die op meer dan 15 km van een LEZ woont vermijdt actief de lage emissiezone. Van de aannemers die op minder dan 15 km van een LEZ gevestigd zijn is 94 % wel bereid in een LEZ te werken. Daaruit blijkt dat aannemers gevestigd in de buurt van een LEZ, niet zomaar de LEZ naast zich kunnen neerleggen.

Waarom werken aannemers liever niet in een LEZ-stad?

Heel wat aannemers beschikken nog niet over voertuigen die toegelaten zijn in de LEZ. De vernieuwing van gespecialiseerd materieel dat technisch nog in goede staat is, houdt immers een groot kostenplaatje in voor aannemers. Niet elke aannemer kan deze investering onmiddellijk doorvoeren. Bovendien zegt 55 % ook extra administratieve kosten te hebben door de LEZ: aanvragen dagpas, complexere planning van voertuigen, verschillende regels voor LEZ in de verschillende steden, informeren van de bestuurders, voertuiginformatie opzoeken enz.

Daarnaast veroorzaken werken in steden voor bijkomende problemen zoals files, beperkte parkeerplaatsen en complexe circulatieplannen.

Vooral aannemers technische installaties hebben bijkomende hinder door de LEZ. Deze aannemers moeten vaak een LEZ in voor bijvoorbeeld het onderhoud van ketels. 29% zegt echter niet meer bereid te zijn een LEZ in te rijden.

Overheid informeert onvoldoende

20 % zegt al een boete te hebben ontvangen voor het betreden van een LEZ. Dat toont aan dat de overheden onvoldoende geïnformeerd hebben over de LEZ: vanaf wanneer treedt de LEZ in werking op welk grondgebied, waaraan moeten voertuigen voldoen, mogen kraanwagens en ander gespecialiseerd materieel zomaar een LEZ binnenrijden,… Een goede informatiecampagne en overgangsperiode dringt zich dan ook op bij het lanceren en bij het verstrengen van een LEZ.

Bovendien roept de Vlaamse Confederatie Bouw op tot een uniforme regelgeving, terwijl nu de modaliteiten verschillen tussen de steden die een LEZ invoeren. Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB: “vandaag is er geen uniformiteit tussen de verschillende lage emissiezones. In Antwerpen kun je bijv. een dagpas kopen, maar in Gent is het minimum één week. Dat maakt het voor onze aannemers des te ingewikkelder en vergroot de administratieve last. Een uniforme regelgeving tussen de verschillende lage emissiezones lijkt ons een goed begin.”

Aannemers investeren in groener wagenpark

Verschillende aannemers geven aan dat ze verplicht worden te investeren in een (deel) van hun wagenpark. Dat resulteert in hoge kosten. De Vlaamse Confederatie Bouw vindt het belangrijk dat deze investeringen op een economisch rendabele manier kunnen gebeuren.


nieuwe Poort laten maken

Ben je van plan een dubbele poort te plaatsen? Ben je begonnen met de aanleg van uw tuin of oprit? Dan hebt u de keuze uit een enkele of dubbele poort. Een dubbele poort heb je in veel mogelijkheden, maten, uitvoeringen, kleuren, afmetingen en hoogtes. En dit naar ieders budget, zelfs een voordelig of betaalbare dubbele poort is het pareltje van jullie oprit of bedrijf!

mortex specialist gezocht

Geef uw vloer, muren, tegels en meubels een nieuwe look met Mortex. Artisanale uitstraling. Microtopping. Meubelontwerp. Sierpleisters. Services: Microtopping, Mortex, Tadelakt, Acid stain.Mortex is een unieke pleister van fabrikant Beal met de eigenschappen van natuursteen. Mortex bestaat vooral uit natuurlijke kalk en geeft een eigentijdse … Microtopping pleisterwerken